Arendstuin Leeuwarden

Wonen aan de Arendstuin

Beschrijving door Architectenbureau Voorhoeve

Architectenbureau Voorhoeve uit Utrecht heeft het complex ontworpen. Zij omschrijft het ontwerp als volgt:

De Arendstuin maakt onderdeel uit van het Hofsingelproject. De kenmerken van dit project zijn grote bouwvolumen in het groen. Bij de Arendstuin ontstaat dit door de locatie in drie hoofdmassa’s te verdelen. Deze drie hoofdmassa’s ontstaan door twee doorgangen te creëren. De openbare doorgangen geven zicht op de bestaande boothuizen en dienen als ontsluiting voor de woonhuizen aan de kadezijde en het parkeerterrein.

De eigenheid van de verschillende  bouwvolumen wordt versterkt door de bouwhoogte en materialisatie. De individualiteit van de woonhuizen ontstaat door gevelcomposities, kleurnuance en materiaalgebruik. Bij bouwmassa drie wordt aansluiting gezocht bij het bestaande monumentale Stadshûs (3 bouwlagen, kleurstelling: bruin).

Het parkeerterrein bevindt zich onder de terrassen van bouwvolume twee. De woonhuizen krijgen een gevellengte tussen de zes en elf meter. Dit wordt bereikt door incidenteel twee woonhuizen achter een gevel te ontwerpen. De functie wonen is op de begane grond en eerste verdieping, hierdoor wordt het uitzicht geoptimaliseerd